Go to content Change language

Home>The Pyramid Project

The Pyramid Project

Summer 2016 marks the end of major renovations at the Musée du Louvre. Launched in 2014, they aim to improve the visitor experience. The new rooms of the Pavillon de l’Horloge and the renovated Pyramid will open their doors on July 6, 2016.

Inaugurated in 1989, I.M. Pei’s Pyramid was originally designed to receive 4.5 million visitors. Twenty five years later, annual museum attendance has nearly reached the 10-million mark. Insufficient capacity resulted in considerable inconvenience, such as long lines and noise pollution, and made it difficult for visitors to find their bearings. The Pyramid Project aimed at improving the spatial organization and the management of visitor flows both inside and outside the Pyramid. The museum has remained open to the public for the duration of its renovations:

Entrée Belvédère (projet)

Entrée Belvédère (projet)

© Agence Search

Access control at the Pyramid entrance has been doubled in order to increase visitor flows and decrease waiting time outside.

Passage Richelieu (projet)

Passage Richelieu (projet)

© Agence Search

Access control at the Richelieu and Carrousel entrances has also been reconfigured to improve visitor flows.

Hall Napoléon (projet)

Hall Napoléon (projet)

© Agence Search

Information for the public—formerly provided at an undersized and somewhat concealed circular information desk—is now available at two covered information desks built into large, easily identifiable soundproof pillars. The installation of sound-absorbing partitions has reduced heat and noise pollution from the lobby, significantly improving visitor reception and working conditions for employees in the lobby.

Signalétique (projet)

Signalétique (projet)

© Agence Search

Signage has also been redesigned to make information clearer and more accessible. A video display in the middle of the lobby enables visitors to find their bearings within the Louvre. Banners at the entrances of all three wings clearly identify areas to explore and masterpieces from the permanent collections.

Practical information

Press Contact

Christine Cuny
christine.cuny@louvre.fr
Tel.: +33 (0)1 40 20 51 42

Project Leader

Pauline Prion, Architectural Heritage and Gardens Department / Large Projects Ownership Sub-Department


At a glance

Surface area affected by project: approximately 7,000 m²

Duration of works:

  • Start of works: June 2014 (summer 2016 for group reception area)
  • End of works: August 2016 (end-2017 for group reception area)