Go to content Go to navigation Go to search Change language

Home>Collection & Louvre Palace>The Louvre Conservation Center

The Louvre Conservation Center

The national collections held in the Louvre’s storage spaces are to be moved to new facilities in Liévin in northern France, in the immediate vicinity of the Louvre-Lens. The Louvre Conservation Center was created to protect the museum’s collections from the risk of centennial flooding and improve conditions for conservation and research.

The new center, inaugurated on October 8, 2017, will contribute to the cultural development of the region alongside the Louvre-Lens.

Storing the artworks

The project calls for 9,600 m² of storage space, divided into six rooms (large-format organic works, paintings and frames, heavy works, small-format works from the antiquities and modern departments), ranging in ceiling height from 3 to 6 meters. These storage spaces will be situated in the rear of the building.

Thanks to the very high thermal mass of the building, which is partially beneath ground level, the collections will benefit from stable climatic conditions. Two rooms close to the delivery bay will be used for anoxic storage and quarantining artworks.

Work and study conditions

At the front of the building, a large space will be dedicated to studying the collections, filled with natural light from the large windows.

It will consist primarily of a photo studio, artwork treatment workshops, a space dedicated to preparing works for transfer, as well as study and consultation rooms for researchers. Staff offices will be located on the mezzanine.


Elevation du centre de conservation du Louvre
© Rogers Stirk Harbour + Partners / Mutabilis

Logistics and layout of spaces

The entire center will be located on one level. This layout will facilitate and optimize the transport of works throughout the facility.

The center will be equipped with a 400 m² delivery bay. Spaces dedicated to packaging artworks (packing and unpacking, space for storing packaging material and reusable crates) will be located immediately next to the delivery bay. A broad corridor lit from above will serve as the backbone of the building. Dubbed the “Boulevard of Artworks,” art will pass through it from the delivery bay en route to areas dedicated to conservation and treatment.

Vue de l'intérieur du Centre

Spaces for treating artworks © Roger Stirk Harbour + Partners / Mutabilis

Landscaped environment and integration into site

The Louvre Conservation Center will blend in seamlessly with its surroundings, as an extension of the landscaped park of the Louvre-Lens. The building was designed to be bioclimatic, using local resources to tap into geothermal energy. The energy performance of the facility promises to be excellent.

A large dry lawn will cover the roof, disappearing into the green belt that wraps around Lens and Liévin (“Green Arc” of Euralens). The sloped roof will allow the water to drain. Landscaping will be used to conceal the building from the neighboring environment.


Vue aérienne du Centre Liévin
Aerial view of the project © Rogers Stirk Harbour + Partners / Mutabilis

Practical information

 

The Carrousel Garden will reopen on Saturday, May 30, and the Tuileries Garden on Sunday, May 31.

Musée du Louvre : our teams are working on measures to ensure the safety of all people on the premises and are preparing for the museum's reopening on July 6 (bookings can be made online as of June 15).

We will keep you updated via our website and Facebook and Twitter accounts.

Thank you for your understanding.